Wino białe czy czerwone? Jak dobierać wino do dań?
Włoska tradycja podawania wina do dań zawędrowała też do naszego kraju. Coraz to częściej na rodzimych stołach gości ten wyjątkowy trunek. Niestety, okazuje się, że nasza wiedza dotycząca tego, jakim sposobem dobierać wino do potraw nie jest nazbyt rozbudowana. Podpowiadamy które wino pasuje do których potraw.
Wino online)
Jakie wino podawać do przystawek?
Jeśli rozpoczynamy od przystawek, najprawidłowiej postawić na lekkie, białe wino, które powinno być przyzwoicie schłodzone. Od tej zasady jest niemniej jednak wyjątek: jeśli przystawki przyprawione są octem winnym, powinno się zaserwować do nich wino czerwone.
Wino białe
Które wino pasuje do makaronów?
Makarony najlepiej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być niemniej jednak lekkie. Jeżeli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najodpowiedniej wino czerwone. W ostateczności takie danie wolno zestawić również z winem różowym.
bag in box
Z którym winem serwować dania rybne?
Stara norma mówi, iż do ryb najodpowiedniej pasuje wino białe. Warto jednakże pamiętać, iż nie jest to bezwzględna reguła. Jeżeli serwujemy gościom zupę rybną, jesteśmy w stanie podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest jednak jeden: musi to być wino lekkie.
Z którym winem najprzyzwoiciej komponuje się mięso?
W tym przypadku wiele zależy od typu mięsa. Do drobiu podawać wolno zarówno wino białe, jak oraz czerwone. Jeśli decydujemy się na to drugie, to powinno to być wino lekkie. W wypadku kurczaka z rożna w grę wstępuje tylko wino czerwone. Cielęcina może być podawana lub z młodym winem czerwonym, albo musującym winem różowym. Jeżeli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.